Blog

Perille-reittiopas vie nyt ovelta ovelle kaikkialla Suomessa

Julkisilla liikkuminen helpottuu kotimaassa

Hyviä uutisia – kotimaan julkisen liikenteen vaihtoehdot kokoava Perille-palvelu laajenee kattamaan lähiliikenteen kaikkialla Suomessa! Matkustaja voi nyt suunnitella kotimaan matkansa ovelta ovelle vertaamalla kulkuvälineitä, reittejä ja hintoja yhdessä paikassa. 

Maksuttomalla Perille-sovelluksella ja osoitteessa www.perille.fi toimiva palvelu auttaa matkustajaa löytämään sopivimman reitin, kulkuvälineen ja matkalipun Suomessa sekä suositulla Helsinki-Tallinna-reitillä. Sopivaa matkayhteyttä voi nyt hakea osoitteen tarkkuudella paikkakunnan tai pysäkin sijaan kaikkialla kotimaassa. Palvelussa voi myös vertailla erilaisten matkustustapojen ja oman auton ympäristövaikutuksia, mikä helpottaa vihreämpiä liikkumisvalintoja ajankohtaisten ilmastouutisten valossa.

kestävämpiä vaihtoehtoja helposti saataville

Perille-palvelussa voi verrata bussien, junien, lentojen, laivojen, lauttojen ja taksien hintoja, matkustusaikoja, matkan kestoa ja matkustustapojen ympäristövaikutuksia. Vaihtoehtoja voi myös verrata omaan autoon.

”Arkisilla liikkumisvalinnoilla voi vaikuttaa yhteen aikamme merkittävimpiin haasteisiin – ilmaston lämpenemiseen. Me pyrimme palvelumme avulla vaikuttamaan näihin valintoihin tuomalla ympäristön kannalta kestävämpiä vaihtoehtoja helposti saataville”, kertoo palvelua kehittävän Perille Mobility Services Oy:n toimitusjohtaja Olavi Paananen. Vuonna 2016 lanseeratun Perille-palvelun missio on saanut merkittävää tunnusta myös kansainvälisesti: Euroopan johtava ilmastoinnovaatio-ohjelma EIT Climate-KIC tukee palvelun kehitystä.

VAIKUTA antamalla palautetta

Koko maan kattavan reitityksen tarjoaminen yhdessä palvelussa on teknisesti haastavaa, joten Perille kerää käyttäjiltä palautetta palvelusta mahdollisesti puuttuvista reiteistä. Aikaisemmin tänä vuonna myös matkalipun ostaminen helpottui, kun Matkahuollon laaja lipputarjonta tuli saataville Perille-palvelun sisällä. Matkustaja voi siis ostaa Matkahuollon lipun näppärästi palvelun sisällä siirtymättä liikennoitsijän verkkokauppaan.

“Lähitulevaisuudessa tulemme lisäämään muidenkin liikennöitsijöiden kauko- ja lähiliikenteen matkaliput yhtä helposti saatavilla, jolloin olemme entistä lähempänä tavoitettamme olla Suomen kattavin reittiopaspalvelu ja liikkumisen kauppapaikka”, Paananen visioi.

Hyvää matkaa!

Kuva Unsplash

Mikä taksikyyti on edullisin? Taksien hintavertailu onnistuu nyt helposti yhdessä paikassa.

Heinäkuussa päivänvalon nähnyt taksiliikenneuudistus mullisti taksilla reissaamisen Suomessa. Matkustajan näkökulmasta suurin muutos on hinnoittelun vapautuminen, ja eri taksiyritysten hintojen vertailulla voikin säästää selvää rahaa. Aluksi se ei ollut helppoa, mutta nyt eri kyytejä voi vertailla kätevästi yhdessä paikassa –  Perillepalvelussa.

Suomessa 1.7. voimaan tullutta uutta taksilakia odotettiin innolla tai pelonsekaisin tuntein, riippuen keneltä asiasta kysyi. Muutos olikin suomalaisen taksiliikenteen täysremontti, jossa tiukasta ja säännellystä järjestelmästä siirryttiin vapaaseen markkinatalouteen. Taksipalvelua tarjoavien autojen tai kuljettajien määrää ei enää rajoiteta, minkä myötä matkustaja voi nyt hypätä perinteisen tai kiinteähintaisen taksin, kimppakyytitaksin tai vaikkapa Uberin kyytiin. Myös taksien hinnoittelu vapautui, mikä toi matkustajalle alkumetreillä myös harmaita hiuksia. Mikä taksiyritys vie perille edullisimmin ja miten vaihtoehtoja voisi verrata helposti?

Vertaa taksien ja Uberin hintoja helposti

Me Perille-tiimissä päätimme tuoda helpotusta taksikaaokseen ja lisäsimme pääkaupunkiseudun taksikyytejä tarjoavat yhtiöt Perille-palveluumme, joka listaa kaikki liikkumisvaihtoehdot Suomessa.

  1. Lataa maksuton Perille-sovellus tai mene osoitteeseen Perille.fi
  2. Täytä hakukentät ja tee matkahaku pääkaupunkiseudulle
  3. Vertaa taksiyritysten hinta-arvioita reitillesi ja klikkaa kyydin tilaukseen!

Löydät matkahakusi tuloksista kaikkien taksivaihtoehtojen tilausnumerot, nettisivut ja mobiilisovellusten latauslinkit.

Mukana pääkaupunkiseudun taksit

Perille listaa tällä hetkellä seuraavien pääkaupunkiseudulla toimivien yritysten hinta-arviot taksikyydille:

Pääkaupunkiseudun ulkopuolella toimivat taksiyritykset lisätään palveluun vaiheittain.

Hyvää matkaa!

Haussa sopiva kyyti kotimaassa? Matkalipun voi hankkia nyt kätevämmin kuin koskaan.

 

Nyt seuraa huikeita uutisia Perille-pajalta! Suomen julkisen liikenteen kyydit listaava Perille muuttui kevätauringossa entistäkin upeammaksi palveluksi. Kesäreissujen suunnittelu on nyt superhelppoa ja lipunkin ostaa nyt näppärämmin kuin koskaan aiemmin. Testaa itse osoitteessa Perille.fi tai lataa luuriisi maksuton Perille-appis.

Oma Profiili helpottaa säännöllistä reissaamista

Perille-palveluun voi nyt luoda Oman Profiilin, mikä helpottaa matkahakuja ja matkalippujen ostoa hurjasti – varsinkin jos reissaat julkisilla useammin. Voit tallentaa Omaan Profiiliin usein käyttämäsi hakuasetukset, jolloin toistuvat matkahaut helpottuvat. Profiilistasi löytyviin Omiin Matkoihin voi tallentaa myös tulevia matkoja, joille ei ole vielä ostettu matkalippua. Näin tulevien matkojen suunnittelu on helppoa, kun sopivat yhteydet ovat tallessa!

Luo Oma Profiili täällä

Nyt on lipun osto helppoa! Varsinkin jos valitset Matkahuollon.

Matkahakujen lisäksi myös lipun osto on nyt helppoa – etenkin jos suosit Matkahuollon yhteyksiä! Toimme nimittäin ensimmäisenä Matkahuollon laajan kaukoliikenteen bussilipputarjonnan saataville suoraan Perille-palvelun sisälle. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että sopivan yhteyden löytyessä lipun voi ostaa näppärästi palvelun sisällä siirtymättä ulkopuoliseen verkkokauppaan.

Matkahuollon lipun ostaminen palvelun sisällä edellyttää Oman Profiilin luomista. Lippu tallentuu käyttäjän Omiin Matkoihin ja bussin kyytiin pääset näyttämällä sitä kuskille puhelimen näytöltä tai tulostamalla lipun etukäteen.

Haluatko ostaa lipun yhtä näppärästi myös muihin kyyteihin? Ei hätää, tuomme muiden liikennöitsijöiden liput yhtä helposti saataville vaiheittain.

Anna palautetta ja vaikuta

Toivottavasti uusi Perille tekee julkisilla reissaamisesta entistäkin sujuvampaa juuri sinulle! Jos pidät uudistuksista tai sinulle on kehitysideoita, kerro niistä meille antamalla palautetta. Voit antaa meille ruusuja, risuja ja uusia toiveita täällä blogissa, somessa, appiksen palautekanavalla tai netissä.

Hyvää matkaa!

 

Kuva StockSnap

100-vuotias Suomi on luonnonystävän aarreaitta

Hyvä on hiihtäjän hiihdellä,

kun hanki on hohtava alla,

kun taivas kirkasna kaareutuu –

mut hauskempi hiihtää, kun ruskavi puu,

tuul’ ulvovi, polku on ummessa

ja tuisku on taivahalla. – –

Eino Leino. Kokoelmasta Hiihtäjän virsiä vuodelta 1900.

 


Suomalainen onni asuu luonnossa. Eikä ihmekään, sen ollessa vahva osa suomalaista kansanperinnettä ja identiteettiä. Luonnon runsaudesta muistuttavat maamme tuhannet järvet – tai tarkalleen ottaen 179,584 järveä, sadat tuhannet saaret, metsien täyttämät mannut ja jylhät tunturimaisemat. Biodiversiteetti, luonnon monimuotoisuus, on läsnä kaikkialla.

Ilman luonnon monimuotoisuutta meiltä puuttuisi kulttuurimme ja sivilisaatiomme pohja, joka on antanut mahdollisuudet moneen: maanviljelyyn, luonnon antimien tarjoamaan villiruokaan, luonnon lääkkeisiin, metsätalouteen ja rakentamiseen. Lisäksi luonnon terveysvaikutukset ovat huomattavia: metsä on stressilääkkeistä parhain! Jo lyhyt metsässä oleskelu laskee verenpainetta, rauhoittaa ja nopeuttaa stressistä palautumista. Myös metsän äänet ja tuoksut vaikuttavat tutkitusti hyvinvointiin.

Kuitenkin kaikista tärkeimpänä on syytä muistaa vaalia ja suojella tätä ainutlaatuista luontoa, jotta se säilyisi tulevaisuudenkin sukupolville. Vastuu on meillä kaikilla!

Keräsimme Suomen 100. juhlavuoden kunniaksi kuusi luontohelmeä alle.

1. Kilpisjärven mahtava Saana

…tunturi tuimien tuulien! Saana on Suomen tunnetuimpia tuntureita ja suosittu retkeilykohde. Saanan huipulle johtaa neljän kilometrin pituinen polku, joka lähtee Kilpisjärven matkailukeskuksesta. Saana pukeutuu Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi siniseen itsenäisyyspäivän alla.

2. Aavan meren Porkkala

Kirkkonummella sijaitsevan Porkkalan monipuoliset maisemat tekevät vaikutuksen. Suosittu päiväretkikohde tarjoaa merenrantaan rajautuvia metsiä, joista avautuu näkymät saarten täyttämälle ulapalle. Porkkalanniemen silokalliot kutsuvat ihailemaan merimaisemia ja miksei yöpymäänkin.

3. Kirkasvetinen Valkiajärvi

Kiteellä sijaitseva Valkiajärvi kuuluu Suomen kirkasvetisimpiin järviin – näkyvyys pinnan alla on jopa 10 metriä. Jos siis haluat kurkistaa vedenpinnan alle, kannattaa se tehdä täällä. Jos haluat mieluummin pysyä kuivana, pääsee Suomen järvien saloihin ja myytteihin suositun Valkiajärven elämää kuvaavan Järven tarina -dokumenttielokuvan  kautta.

4. Kansallismaisemien Koli

Kolin kansallispuisto on Suomen tunnetuin kansallismaisema. Paljon kuvailuja ei tämä avara ja uljas maisema tarvitse – se pitää kokea tunteakseen sen lumon. Maisema on vaeltajien, turistien sekä taiteilijoiden rakastama ja se on innoittanut muun muassa Jean Sibeliusta, Eero Järnefeltia ja Juhani Ahoa töissään.


5. Joulupukin maa

Savukosken perukoilla, Urho Kekkosen kansallispuistossa, Suomen ja Venäjän rajalla sijaitsee joulupukin kotitunturi eli Korvatunturi. Joulupukin maan vaikuttaviin maisemiin pääsee tutustumaan Kemihaaran reitillä, jonka päätepisteeltä näkee Korvatunturin sen koko komeudessaan. Itse tunturin valloittamiseen tulee anoa lupa Rajavartiolaitokselta. Jos lykästää, voi reitillä törmätä joulupukin apureihin!

6. Saaristo pohjoisessa

Oulun edustalla sijaitseva Hailuoto on Perämeren suurin saari. Hailuoto on muodostunut useasta saaresta, jotka ovat maankohoamisen myötä kiinnittyneet toisiinsa. Kansallismaisemaksi vihityn saaren voi ottaa haltuun kävellen, pyöräillen, hiihtäen tai vaikka lumikenkäillen. Marjaniemessä, saaren läntisimmässä kolkassa, kulkija kohtaa merenkulun ja saaristoelämän historian havinaa.

Perille onnittelee satavuotiasta Suomea!

Hei hei heijastin – tyylikkäimmät ja turvalliset heijastimet pimeällä liikkuville

Tiesitkö, että heijastin on suomalainen keksintö? Maanviljelijä Arvi Lehti keksi jalankulkijaheijastimen 1950-luvun taitteessa ja myöhemmin Lehden poika Taisto Lehti suunnitteli suositun lumihiutaleen mallisen heijastimen. Suomalaista innovatiivisuutta ja turvallisuutta parhaimmillaan siis!

Heijastin on halpa henkivakuutus. Heijastimen kanssa henkilö näkyy jopa seitsemän kertaa kauemmaksi kuin sitä ilman, kunhan se on standardien mukainen ja täyttää vaaditun tehokkuusasteen. Helsingin Sanomat neuvoo, että heijastinostoksilla kannattaa katsoa pakkausmerkintöjä laadun takaamiseksi. Hyvän heijastimen tunnistaa pakkauksen CE-merkinnästä, EN 13356 -koodista ja hyväksynnän tehneen tahon leimasta. Standardi edellyttää, että heijastavuusarvon tulisi aina olla vähintään 400 CIL.

Listasimme alle Suomessa suunniteltuja heijastimia, jotka pitävät sinut turvassa läpi talven pimeyden.

1. Coreflect-heijastimet
Koko kansan suosikiksi muodostuneen lumihiutaleheijastimen valmistaa Coreflect. Valikoimasta löytyy myös muita perinteisiä heijastinmalleja kuten sydämiä ja erilaisia eläimiä. Heijastavuusarvo on aina vähintään 800 CIL. Katso valikoima täältä.

2. Doggy-heijastin design Eero Aarnio
Eero Aarnion vuonna 2009 suunnittelema Doggy-rakennuspalikka toimii myös heijastimena. Tyylikkään graafisen muotonsa vuoksi heijastin sopii myös koruksi tai asusteeksi niin ulkona kuin sisälläkin. Heijastavuusarvo on noin 800-1050 CIL. Ihaile Doggya sekä myös muita Aarnion heijastavia design-klassikoita täältä.

3. Sulka-heijastinsarja design Aalto & Renvall
Sulka on kaunis korumainen heijastinsarja, johon kuuluu yhteensä neljä eri mallia: Iso sulka, Pieni sulka, Tuplasulka ja Saapassulka. Suunnittelijat Elina Aalto ja Saara Renvall yhdistävät taidetta ja designia töissään ja heidät palkittiin vuonna 2010 vuoden nuorina suomalaisina taiteilijoina. Heijastavuusarvo Sulka-heijastimissa on noin 2000 CIL. Tutustu Sulka-sarjaan täällä.

4. Ruutu-matkakorttikoteloheijastin
Tällä heijastimella et jää piiloon bussin tullessa. Käytännöllinen ruudullinen kotelo on valmistettu osittain kierrätysmateriaaleista ja sen heijastavuusarvo on noin 800-1200 CIL. Tavallista heijastinta ei tätä käytettäessä tule kuitenkaan unohtaa, sillä se tuo turvaa bussipysäkille kävellessä. Löydät koteloheijastimen täältä.

5. Heijastavat lapaset design Moiko
Heijastavat käsineet lisäävät kävelijöiden ja pyöräilijöiden näkyvyyttä liikenteessä. Tuote kuuluu Moikon Heijastavat kädet -mallistoon, joka voitti kunniamaininnan kansainvälisessä Red Dot Design- kilpailussa 2017. Lapaset eivät ole CE-standardin mukaisia, joten muistathan myös perinteisen heijastimen näitä käytettäessä. Lue lisää Moikon lapasista ja muista heijastavista tuotteista täältä.

6. Finnish Nightmares Matti -heijastin
Maailmalla tunnetun Finnish Nightmares -nettisarjakuvan hahmo Matti löytyy myös heijastimena. Matti on tyypillinen suomalainen, joka arvostaa hiljaisuutta, rauhaa ja omaa tilaa. Heijastimen toisella puolella on teksti: “I’m not sad or bored. I’m Finnish.” CIL-arvo on noin 830-930. Heijastavan Matin löydät täältä.

Vietämme tällä hetkellä vuoden pimeintä aikaa joten muistathan heijastimen liikenteessä!

6 tapaa viettää lomapäivää syksyllä

Syysloma eikä mitään suunnitelmia? Joskus ihan vaan kotona köllöttely on paras tapa viettää vapaapäiviä syksyisin. Jos sohvannurkka ei kuitenkaan houkuta, kurkkaa kuusi muuta tapaa viettää vapaapäivää.

LUONNON PARASTA ANTIA

1. Bongaa Linnunrata
Syksyn pimeys voi joskus masentaa, mutta se voi myös auttaa näkemään uusia asioita – ainakin taivaalla! Bongaa Linnunrata –hanke haastaa suomalaisia suuntamaan katseet yötaivaalle ja etsimään sieltä hopeisena sumuvyönä hohtava kotigalaksimme. Valoja täynnä olevassa Helsingissäkään sopivaa paikkaa Linnunradan bongailuun ei tarvitse hakea kaukaa.

2. Hullaannu revontulista
Luonnon oma ilotulituskausi on alkanut ja näytökset eivät maksa mitään. Vaikka revontulet usein mielletään osaksi talvimaisemaa, niiden aktiivisin aika on itse asiassa syksy ja kevät. Runsaimmin revontulia näkee pohjoisessa, mutta toisinaan niitä ihaillaan myös muuallakin Suomessa. Tilaa Ilmatieteenlaitoksen ilmainen revontulihälytys sähköpostiisi ja tiedät koska on seuraava show. Kun alueellesi on luvassa revontulia, tee eväät, pukeudu lämpimästi ja suuntaa selkeällä säällä pimeän tullen ulos. Etsi sopiva bongailupaikka aukealta paikalta kaukana kaupungin valoista ja suuntaa katse tähtiin. Ja sitten vaan nauttimaan värien ilotulituksesta!

LÄHDE LÄHELLE

3. Yö tai viikonloppu hotellissa
Miniloma hotellissa tuo ihanaa luksusta syksyn keskelle. Karkaa vaikka yhdeksikin yöksi kotikaupungin tyylikkäimpään boutique-hotelliin tai etsi lähiseudun tunnelmallisin Bed & Breakfast.  Kiihkeimmän lomasesongin ulkopuolella voit saada yöpymisen hinnasta hyvän diilin. Inspiraatiota lähilomaan saat tutustumalla vaikkapa  suloisiin majapaikkoihin lähellä Helsinkiä.

4. Koe Suomen Unesco-kohteet
Suomessa on seitsemän Unescon maailmanperintökohdetta, jotka edustavat arvokasta kulttuuri- tai luonnonperintöä maailmanlaajuisella tasolla. Katso lista kohteista ja kierrä syksyn aikana vaikka kaikki.  

5. Mökkiloma
Virttyneet verkkarit, villasukat, kumpparit – check! Mikä voisi olla rennompaa kuin mökkeily ilman kesän suorituspaineita. Jos omaa mökkiä ei ole, sen voi aina vuokrata. Syksyn lomakaudet ja viikonloput osuvat sopivasti kesäsesongin ja talvikauden väliin, jolloin vuokrahinnat ovat usein kohtuulliset. Mökin vuokraaminen onkin edullinen vaihtoehto erityisesti silloin, kun seurue on iso. Kurkkaa vaihtoehtoja vaikkapa maailmanperintökohde Verlan vuokramökeistä.

HELPOIN, HALVIN & MUKAVIN

6. Kotoilu ilman konstailua
Syyslomalla ei ole pakko lähteä kotoa yhtikäs mihinkään. Ja sehän se vasta onkin ihanaa! Kävely tai juoksulenkki raikkaassa syyssäässä, kirjoja kynttilänvalossa, kotona valmistetut piiiitkät brunssit ja illalliset, tai koko viikonlopun kestävä Netflix-maraton. Koska syksyn lomiin ja viikonloppuihin ei kohdistu samanlaisia odotuksia kuin kesä- tai talvilomaan, laiskottelu on täysin sallittua.

brunssi

Miten sinä aiot viettää lomapäiviä syksyn aikana?

 

 

 

Sukella Jyväskylän syksyyn – viikonloppu järvien ja kukkuloiden kaupungissa

Iltojen pimentyessä moni löytää helposti ilonsa kotoa sohvannurkasta, höyryävän juoman hörppäilystä. Vaikka lähireissut ja kaupunkikulttuurin fiilistely usein jäävät vain kesän huviksi, voi niistä yhtä lailla olla iloa myös syksyn syventyessä.

Enemmän kuin muut vuodenajat, syksy tuntuu uudelta alulta. Alulta, jolloin tartutaan jälleen työhön ja arkeen, ja rutiinit päästetään valloilleen. Syksyn suorittamista voi tasapainottaa mainiosti viikonlopun mittaisella seikkailulla kiinnostavaan lähikohteeseen. Voisiko esimerkiksi “kivoiksi kesäkaupungeiksi” tituleeratuille kohteille antaa mahdollisuuden kesän jälkeenkin?

Lähdimme katsastamaan Keski-Suomen helmen, Jyväskylän – tai paikallisesti taivutettuna Jyvääskylän, syksyn tarjonnan. Akateeminen yliopistokaupunki aka Suomen Ateena, vuoden pyöräilykunta 2016 ja valon kaupunki – you name it. Rakkaalla lapsella on monta nimeä – ja niin on tekemisen mahdollisuuksiakin. Kaikki julkisen liikenteen kulkupelit kokoava Perille-palvelu kattaa nyt myös Jyväskylän lähiliikenteen, joten löydät reitit ovelta ovelle vaivatta. Hyppää siis kyytiin ja poimi mieluisimmat vinkit Jyväskylä-viikonloppuun alta!

Tiedettä ja kaupunkikulttuuria

Akateemisella kaupungilla on myös tarjota maineensa veroista ohjelmaa. Syyskuun viimeisenä perjantaina 29.9. järjestetään Tutkijoiden yö, joka tapahtuu Jyväskylän lisäksi yhtä aikaa noin 300 kaupungissa ympäri Eurooppaa. Tutkijoiden yössä kaikenikäiset pääsevät tutustumaan tieteeseen työpajojen, tutkijatapaamisten, tiedeluentojen ja laboratoriovierailujen kautta. Kiinnostaisiko esimerkiksi oppia Pokémon-evoluutiosta tai vierailla illan pimentyessä oikeassa tähtitornissa öisen taivaan ihmeitä ihaillen? Tutkijoiden yössä tämä on mahdollista. Katso koko ohjelma täältä. Mikäli et satu paikalle juuri kyseisenä perjantaina, kannattaa silti vierailla Seminaarinmäen kauniilla kampusalueella.

Seminaarinmäen vehreä kampusalue on parhaimmillaan ruskan väreissä

Jyväskylässä on oivallettu, että pimeys ei ole haitta vaan mahdollisuus. Urbaanin valaistuksen edelläkävijäksi itseään kehuvan kaupungin Valon kaupunki -hankkeen tapahtuma järjestetään 28.-30. syyskuuta. Tapahtumassa voi ihailla ympäri kaupunkia jalkautuvia upeita valoteoksia ja tutustua muihin oheistapahtumiin, kuten vanhojen valaisimien kirppikseen. Lue lisää Valon kaupungista ja katso ohjelma täältä. Ja psst, tapahtuman aikaan iltaisin kello 18-24 on muuten täysin ilmainen joukkoliikenne!

Italialaisen muraalitaiteilija Millon vaikuttava teos

Kaupunkikuvaa rikastuttaa muukin kuin valotaide. Osana valtakunnallista UPEA17-kaupunkitaidefestivaalia nähdään Jyväskylässä kaksi massiivista asuintalon seinään toteutettua taideteosta. Arvostettu italialainen muraalitaiteilija Francesco Camillo Giorgino eli Millo taiteili näkemyksensä osoitteeseen Vapaudenkatu 65 (kuvassa). Toisen syksyn kuluessa valmistuvan muraalin toteuttaa sveitsiläinen urbaani taiteilija Onur Dinc. Pimeässä hohtava kuusikerroksisen asuintalon seinään tuleva maalaus muuttaa muotoaan valaistuksen mukaan ja se tulee näkymään vilkkaalle Kalevankadulle sekä kohti Jyväskylän kävelykeskustaa.

Lähde lähiluontoon

Tekisikö mielesi luontoon mutta lähelle? Jyskylä-viikonloppuun voi helposti mahduttaa vaikka pienen patikointipyrähdyksen yhdelle sen kolmelletoista luontopolulle tai melontaretken järvellä.

Rauhallinen Tuomiojärvi sijaitsee lähes kaupungin ytimessä

Kanavuoren luontopolku lienee ainakin jokaiselle paljasjalkaisille jyväskyläläisille tuttu. Vaajakosken juuresta 200 metrin korkeuteen nousevan kukkulan polkureitti johdattaa patikoijan upeisiin keskisuomalaisiin metsämaisemiin. Huipulta etelään avautuu näkymät Päijänteelle ja Leppävedelle. Patikoinnin jälkeen voi poiketa kahvitauolla lähes naapurissa sijaitsevassa Jyväskylän helmessä, Naissaaressa. Vanhan voimalan historiallinen puistomiljöö tarjoaa silmiä hivelevät kahvittelumaisemat.

Miltä kuulostaisi patikkaretki yhdistettynä miniristeilyyn? Nyrölän luontopolulla se on mahdollista. Polku tekee 3,6 kilometrin kierroksen monipuolisessa maastossa huipentuen Seikkailujen saarelle, mihin kulku tapahtuu Iso-Mustan järven yli vetolossilla. Saaressa sijaitsevalla kaksoislaavulla pääsee myös yöpymään ja varusteisiin sisältyy muun muassa tulisija, hella sekä huussi.

Viikonlopun piristeenä toimii melonta kauniin Tuomiojärven vesillä. Järvet ovat osa keskisuomalaista kansanmaisemaa ja tunnelmaan pääsee vesiaktiviteeteissa parhaiten. Melontakausi jatkuu parhaimmillaan marraskuuhun saakka, joten vielä ei ole liian myöhäistä.

Syö ja juo

Hieman parempaa kulinaristista elämystä arvostaville toimii maineikas ravintola sekä viinibistro Figaro tai perinteisempiä makuelämyksiä tarjoava Kissanviikset. Tuoretta näkemystä ja meksikolaisia makuja tarjoaa Panza, jossa on a la carte -menun lisäksi myös lounasmahdollisuus. Kaupungin takuulla parasta pubiruokaa saa seurusteluravintola Sohwista. Testaa esimerkiksi vegaaniset kukkakaaliwingsit tavallisten sijaan!

Uusi vegaanikahvila Beans&more

Kahvimeiningeissä kannattaa suunnata katseet keväällä avattuun täysin vegaaniseen kahvila ja bistro Beans&moreen, jossa kahvilatarjonnan lisäksi saatavilla myös ruokaisaa kasvissapuskaa pieneen ja suurempaankin nälkään. Kaupungin herkullisimmat kakkupalat tarjoaa Wilhelmiinan Konditoria ja teefanit voivat viettää teehetken tunnelmallisessa Teeleidissä.

Iltaa kelpaa istuskella legendaarisessa baari Vakiopaineessa eli Vakkarissa. Pubiin saa luvallisesti tuoda omat eväät esimerkiksi viereisestä pizzeriasta ja joidenkin mukaan se on Suomen todennäköisin paikka tavata kirjailijoita oluella. Jos oluthammasta kolottaa, tarjoaa parhaan valikoiman hämyisen tunnelmallinen olutbaari Vihreä Haltiatar.

Jokaisen Aalto-fanin ykköskohde

Tiesitkö, että Jyväskylää kutsutaan myös Alvar Aallon pääkaupungiksi? Kaupungissa on nimittäin eniten Aallon suunnittelemia merkittäviä rakennuskokonaisuuksia koko maailmassa. Opastettujen Aalto-kierroksien lisäksi on mahdollista tutustua yksittäisiin kohteisiin. Esimerkiksi Jyväskylän yliopiston kampuksen Alvar Aallon suunnittelema juuri vuosien remontista valmistunut päärakennus on jo nähtävyys itsessäänkin. Muita vierailemisen arvoisia Aalto-tärppejä ovat tietenkin Alvar Aalto -museo sekä Muuratsalon koetalo, Elissa ja Alvar Aallon itselleen suunnittelema ateljee ja kesäasunto kauniilla paikalla Päijänteen rantakalliolla.

Jyväskylän yliopiston päärakennuksessa on myös Aallon kirjasto

Juttu ja kuvat: Essi Nordbäck

Tallinna ja sen kivat kuppilat syksyn viikonloppukohteena

Juttu ja kuvat: Sara Peltola @saraellieisabella

Syksy tulee, arki alkaa – ainakin useimmille meistä. Loman ja arjen kontrastia voi kuitenkin tasoittaa pienin teoin, vaikka sitten nopeilla viikonloppupiipahduksilla naapurimaahan.

Tallinna on viikonloppukohteena oikein hyvä: se on lähellä, sen vanha kaupunki on kaunis ja tunnelmallinen, se on suhteellisen edullinen ja monelle niin tuttu paikka, että puoli lomaa menee rutiinilla ja ilman stressiä. Näin aikaa ja energiaa jää siihen, mitä se kullekin on: kulttuuria, shoppailua, kylpylähotellissa rentoutumista – mitä vain. Minulle se on kahvila- ja ravintolatarjontaan tutustumista.

Kahvi- ja ruokakulttuuri on Tallinnassa verrattain oikein hyvää tasoa, ja uusia paikkoja popsahtelee kuin sieniä sateella: testattavaa kyllä löytyy, vaikka kävisi kohteessa vuosittain. Tallinnan keskusta on myös hyvin kompakti, paikasta toiseen pääsee helposti ja nopeasti.

Lähdin testaamaan teoriaani ruoka- ja kahvilomalle Tallinnaan ja nappasin mukaan avopuolisoni, joka tietää ja tuntee Tallinnasta paljon itseäni enemmän. Halusin selvittää, mitkä paikat ovat tänä syksynä testaamisen arvoisia – ja miten niihin liikutaan helpoiten.

Kruununhaasta Katajanokan terminaaliin kävellen

Asumme lähellä satamaa, joten matka taittui mukavasti kävellen. Perille-sovelluksen mukaan Katajanokan terminaaliin on kuitenkin helppo matkata vitosratikalla myös kauempaa: ratikka kulkee suoraan rautatieasemalta satamaan.

Helsingistä Tallinnaan Viking FSTR:llä

En ole suurin laivamatkustuksen fani – tai niin ainakin ajattelin ennen tätä matkaa. Viking FSTR:llä matka taittui alle kahdessa tunnissa ja Club Lounge -alueella hoitui buffetaamiaisen lisäksi myös maisemankatselut rauhallisessa, muuta laivaa elegantimmassa ympäristössä. Suosittelen panostamaan tähän! Matka ei välttämättä ole määränpää, mutta se ei tarkoita, etteikö siitä voisi nauttia.

Tallinnan satamasta Sfääriin kävellen

Saavuimme Tallinnaan aikaisin aamupäivästä ja hotellimme check-in oli vasta kahdelta, joten ajattelimme omistaa aamupäivän tutulle, mukavalle kahvilalle ja kevyelle laskulle – viikonloppukassit olalla kun ei ole kaikkein mukavinta lähteä koluamaan uusia paikkoja.

Sfäär paikkana on ehdottomasti yksi Tallinna-suosikeistani: tunnelma on ihana, sisustus melko trendikäs, palvelu lämmintä ja kahvi täydellisen hyvää. Valitsin listalta tällä kertaa unelmaisen hyvää pavlovaa, mutta miehen tilaamat letut maistuivat myös superhyvältä. Ja kahvi – niin hyvää en ole juonut edes Helsingin pienpaahtimokahviloissa pitkään aikaan.

 Sfäär, Mere pst 6E

Sfääristä vanhaan kaupunkiin flaneeraten, flaneeraamaan

Kaupunkilomilla parasta on flaneeraus: päämäärätön ympäriinsä kuljeskelu katsellen ja kokien. Vanha kaupunki on Tallinnassa niin kaunis, että minilomamme aikana flaneerasimme sen moneen kertaan päästä päähän ja sivusta sivuun – välillä poiketen pienissä ja suloisissa sisustus- ja käsityöläiskaupoissa.

Emme olleet tajunneet tehdä etukäteen varauksia lounaalle, joten trendikkäimmät ja tunnetuimmat paikat olivat jo tupaten täynnä väkeä. Päädyimmekin lopulta syömään Von Krahl Bariin, joka on käsittääkseni samassa omistuksessa kuin tunnetumpi, vierestä löytyvä ravintola Von Krahli Aed.

Onneksi niin: valinta oli erittäin hyvä, uusi tuttavuus. Olin käynyt siellä jo kerran aiemmin kahvilla ja tykästynyt sen rösöisiin tiiliseiniin ja Brooklynistä muistuttavaan sisustukseen wieniläistuoleineen, mutta ruoan laatu ja maittavuus yllättivät.

Listalta sai koota oman salaattinsa, ja oma lämmin salaattini perunoilla, sipulilla, kirsikkatomaateilla, vuohenjuustolla ja vinegrette-kastikkeella oli lähes täydellinen, etenkin kun siihen yhdisti lasillisen kylmää valkoviiniä.

Ja mikä parasta: muiden lounaspaikkojen ruuhkaisuudesta huolimatta tunnelma oli rauhallinen ja väljä, ja asiakkaiden joukossa oli vain kaltaisiamme, sinne lähestulkoon vahingossa löytäneitä turisteja. Paikka taidetaankin tuntea vain baarina, mutta suosittelen ehdottomasti testaamaan sitä myös lounaalla!

Von Krahl Bar, Rataskaevu 10

Hotellimme Savoy Boutique sijaitsi vanhassa kaupungissa, joten huoneen tsekattuamme valitsimme päiväkahvipaikaksi Augustin, joka sijaitsi aivan hotellin kupeessa.

Kahvila oli kummallekin meistä uusi tuttavuus: tunnelma sisällä oli retrohenkinen ja kadulla sijaitseva terassiseinämä oli todella viihtyisä alkusyksyisenä iltapäivänä. Palvelu kahvilassa oli myös oikein avuliasta – gluteenittoman purtavan löytämisessä autettiin turhautumatta ja eri leivonnaisista kerrottiin innokkaasti.

Chemexillä valmistettu kahvi oli myös hyvää – ja banaani-maapähkinävoikakku todella hyvää. Kylmävitriinistä löytyi myös vegaanisia vaihtoehtoja, kuten chia-vanukasta ja kakkua.

 Kovhik August, Väike-Karja 5

Illalliselle suuntasimme aiemmin mainittuun Von Krahli Aediin, jossa on ihana ja ajankohtainen konsepti: listalta löytyy ruokaa niin vegaanista, gluteenitonta kuin paleo-henkistäkin ruokaa suosivalle. Ajatus on loistava, koska esimerkiksi oma ruokavalioni on pääpiirteittäin gluteeniton ja tykkään myös suosia laadukasta kasvisruokaa; mieheni taas arvostaa hyvälaatuista lihaa ja irvistää pelkälle ajatukselle tofusta.

Ruoka on vähän Tallinnan hintatasoa korkeampaa, mikä näkyi annoksien asettelussa ja maistui tuoreina raaka-aineina. Kaikki annokset olivat hyvänmakuisia, fiksuja ja mietittyjä, palvelu ystävällistä ja miljöö romanttinen.


Von Krahli Aed, Rataskaevu 8

Aamulla söimme aamiaista hotellimme ihanassa ravintolassa, jossa valtavat ikkunat päästivät sisään luonnonvaloa ja antoivat todella kauniin näkymän mukulakivitetylle risteykselle, jonka toisella puolella näkyi tunnetun design-merkin putiikki ja toisella puolella availeva kahvila terasseineen. Aamiaisella soi pianomusiikki ja näkymä ulos oli niin kaunis, ettei mikään rekisterikilpien lisäksi erottanut tunnelmaa Tallinnasta ja Pariisista.

Vanhasta kaupungista Nopiin taksilla

Aamuflaneerausten jälkeen tulimme pian nälkäisiksi, joten suuntasimme hiljattain somesta bongaamaani Nopiin, joka sijaitsi vanhan kaupungin ulkopuolella. Helpoin reitti oli taksilla, mikä on mielestäni kivaa luksusta Tallinnan-matkoilla: taksilla kulkeminen on niin edullista, että sitä tekee herkemmin kuin Helsingissä.

Kahvila oli ilmeisen suosittu brunssikohde myös paikallisten keskuudessa, mutta suurella, puutarhahenkisellä sisäpihalla oli hyvin tilaa. Kahvi oli hyvää, gluteenittomat pannukakut oikein maukkaita ja yhteydestä löytyvä luomuputiikki niin autenttinen, että sieltä teki mieli napata mukaan vaikka mitä.

NOP, J. Köleri 1

Nopista kävelimme sataman läheisyyteen – Virukeskuksen spontaanien ostosten jälkeen – ja istahdimme vielä virvokkeille Rotermannista löytyvään Carmen Cafe -kahvilaan, jonka jälkeen oli aika hipsiä takaisin paattiin ja paatista kotiin.

Tallinna on omasta mielestäni mukavan, helpon ja ihanan kohteen lisäksi myös malliesimerkki siitä, miten monenlaista tarjottavaa kaupungilla voi olla.

Matka Tallinnaan voi hyvin olla paljon muutakin kuin edullista alkoholia ja sen kulutusta tai muita perinteisiä päähänpinttymiä: tiesitkö esimerkiksi, että vanhakaupunki on Unescon suojelukohde ja yksi Euroopan vanhimpia hyväkuntoisena säilyneitä keskiaikaisia kaupunkeja?

Katuja katselee aivan eri silmin, kun keskittyy sen ihmettelyyn, miten kaunista menneiden vuosisatojen arkkitehtuuri on, miten paljon talojen seinät ovat nähneet, mitä kaikkea mukulakivitetyillä kaduilla onkaan tapahtunut ja miten ihanaa on, että vastaavia paikkoja on yhä olemassa ja rikastuttamassa maailmaa.

Kirjoittaja on ruokakirjailija ja entinen kahvila- ja catering-yrittäjä.